8 typer av rött vin du bör känna till

Syrah, cabernet, zinfandel är varianter av röda vindruvor. Om endast en variant (merlot, cabernet sauvignon) nämns på etiketten så betyder det att vinet är skapat eller endast tillhör en specifik variant av vindruva. Dessa viner visar huvudsakligen frukten: hur vinet smakar beror mycket på druvans variant.

 

  1. Syrah (eller shiraz)

Syrah och shiraz är två namn för samma variant. Europeiska vinhandlare använder sig endast av namnet syrah. Dessa viner passar särskilt bra till kött (stek, biff, vilt etc). Syrah växer som bäst i Kalifornien, Australien och Frankrikes Rhone Valley. Dessa viner har oftast aromen och smaken av svarta bär (så som svart vinbär), med övertoner av svartpeppar och stekning av kött. Överflödet av frukt sensationen kompletteras ofta av varm alkohol och grip tanniner. Syrah varianter ger kraftiga och kryddiga röda viner. Syrah används för att producera många medelmåttiga viner, men den kan även producera några av världens finaste, djupaste och mörkaste röda viner med intensiva smaker och fantastisk livslängd.

 

  1. Merlot

Merlot är lätt att dricka. Merlot vin är så lätta att dricka att de oftast är det första vinet som ges till de som aldrig har druckit rött vin innan. Det som är bra med merlot är att dessa viner passar bra till vilka maträtter som helst. Merlot druvan växer i Italien, Rumänien, Kalifornien, Washington, Chile, Australien och på många fler platser. Det är den fjärde största druvan i världen. Denna druva producerar en smak av körsbär, plommon och örter. Konsistensen är rund. Merlot vin är mindre grovt än Cabernet Sauvignon.

 

  1. Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon anses av många vara världens bästa variant. Cabernet sauvignon blandas ofta med cabernet franc och merlot. Dessa viner går bäst ihop med rött kött. Cabernet sauvignon växer överallt där det går att plantera röda viner förutom i norra delar så som Tyskland. Druvan är en del av de bästa röda Médoc vinerna i Frankrike, och bland de finaste röda vinerna i Australien, Kalifornien och Chile. Smaken är fyllig, men fast och gripande när vinet är ungt. Med åldern försvinner greppet. De rika kvalitéerna av vinbär förändras, dock förblir smaken av paprika kvar.

 

  1. Malbec

Malbec vin passar bra ihop med alla sorters maträtter baserade på kött. Malbec från Argentina passar bäst ihop med mexikanska och indiska rätter. Malbec härstammar från Frankrikes Bordeaux region. Det växer som côt i Loiredalen och auxerrois i Cahors. Malbec odlas mycket i Argentina, där den är den populäraste röda druvan. Den finns även tillgänglig i Chile, i Australien, och i de svalare regionerna i Kalifornien. Malbec druvans karaktär varierar stort beroende på var den odlats och hur den är producerad. Generellt producerar den ett lättdrucket, fint färgat vin med smaker av plommon, bär och kryddor. Malbec blandas ofta med varianter så som cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot och petit verdot för att göra Bordeaux viner. Dessa blandningar kan ha vissa fördelar för hälsan.

 

  1. Pinot noir

Pinot noir är en av de mest förfinade röda vindruvorna. Pinot noir är svår att odla, blandas sällan, och har ingen ojämnhet. Dessa viner passar utmärkt med grillad lax, kyckling, lamm och japanska rätter (särskilt sushi). Pinot noir odlas i Bourgogne i Frankrike, Österrike, Kalifornien, Oregon och Nya Zeeland. Jämfört med cabernet sauvignon är Pinot noir väldigt olik detta vin. Strukturen är fin och fräsch. Dess tannin är väldigt mjuk. Aromen är väldigt fruktig (körsbär, jordgubb, plommon) och har ofta hintar av teblad, fuktig jord, och läder.

 

  1. Zinfandel

Zinfandel kan vara världens mest mångsidiga vindruva, då det går att göra väldigt många olika sorters viner på dessa. Vilka maträtter det passar ihop med beror mycket på färskheten och tyngden i vinet; pasta med tomatsås, pizza, och grillat kött. Zinfandel odlas endast i Kalifornien. Har oftast en läcker smak av bär och peppar.

 

  1. Sangiovese

Sangiovese är ett bra val för italienska eller andra medelhavsrätter. Sangiovese producerar Italiens Toscana regions Chiantis, och på sista tiden även goda viner från Kalifornien. Huvudsakliga smaken är färska bär och plommon.

 

  1. Barbera

Barbera är inte lika populär som Merlot, men har liknande egenskaper. Barbera viner är väldigt mångsidiga och passar ihop med många maträtter, bland annat tomatsåser. Det här är ett klassiskt italienskt vin. Det odlas även över hela Kalifornien. Det har en fruktig smak av körsbär och plommon, en silkig konsistens och en utmärkt syrlighet.