Naturvin – vad är det?

Vad är ett naturvin? Det är faktiskt rätt svårt att avgöra. Men det finns en del information om naturvin och med denna information hoppas vi att ni får en bättre bild utav vad naturvin är för något!

Naturvin, naturliga viner eller Vin Nature (vad du nu vill kalla det), är ett relativt nytt inslag i vinvärlden. De som producerar dessa viner har som mål att ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. Bland annat så använder de sig inte utav kemiska bekämpningsmedel och druvorna skördas för hand. Det finns dock ingen kontroll eller märkning v dessa viner som det finns hos biodynamiskt eller ekologiskt tillverkade viner. Vissa som producerar naturvin anser att man bara får använda naturliga jästsvampar som finns i vingården och i vinkällaren när druvmusten jäser till vin. Det är även generellt tillåtet att använda sig av svavel. Det svavel som används är det som kommer naturligt via jäsningsprocessen och det som tillsätts för att göra viner mer hållbart och inte oxidera. Dock så är användningen av svavel minimal och det är många producenter som väljer att ej använda sig av detta.

Många som producerar naturvin låter bli att filtrerar vinet eller tillsätta socker. De använder inte heller ekchips eller ekstavar för att tillföra smak. Det är för att minimera användningen av tillsatser och andra tillverkningsmetoder, som påverkar slutprodukten.

Det är fritt fram att tolka vad naturvin är för något, men det gör det även svårt att nå ut till konsumenterna när det inte finns en enhetligt definition. Eftersom svavel är tillåtet hamnar naturvinerna i närheten av många biodynamiska producenter, eller andra producenter som även strävar efter att ha så lite påverkan som möjligt.

Eftersom det inte finns någon kontroll utav naturviner är det upp till varje producent att använda beteckningen. Om du letar efter ett naturvin hos Systembolaget kan det bli svårt att hitta just beteckningen naturvin i butikerna då de endast ekomärker de naturviner som även har en biodynamisk eller ekologiskt certifiering. Det går dock att hitta det lättare genom att fritextsöka på ”naturvin” på deras hemsida. Det är lite lättare att hitta naturviner på restauranger i Sverige. Det är för att många naturviner har väldigt låga halter av sulfiter, vilket kan göra att vinerna inte tål någon längre lagring. Restaurangbranschen har bättre möjligheter att köpa några flaskor åt gången och förvara dem i en sval miljö tills de serveras i restaurangen.

Hoppas att efter denna information att ni har fått ett litet bättre grepp om vad naturvin är för något! Passa på att testa på ett naturvin nästa gång ni är ute och äter!