Vilken vinglas till vilket vin?

Att veta vilket vinglas som hör till vilket vin är väldigt viktigt. Det spelar ingen roll om du precis har druckit ditt första glas med vin eller njutit av vin i flera år – du bör veta vilket glas som hör till vilket vin. Många som anser sig själva vara vinexperter har ingen aning om vilka glas som passar bäst till vilket vin, och det tycker vi är synd – vinupplevelsen blir så mycket bättre med rätt glas! Därför tycker vi att du borde läsa igenom den här guiden och här och med bli en riktig vinexpert!

 

Vinglas för rödvin

Innan du går och köper dig ett vin borde du ställa dig frågan: ”har jag rätt glas hemma?”. Om du älskar rött vin borde du verkligen ha de glas som passar bäst just för rött. Vinglas med en lite bredare skål och rundare i formen är det som passar bäst för rödvin. Den större skålen är till för att påskynda oxidationsprocessen, som utvecklar arom och smak. Det finns två stycken stilar av röda vinglas och det är Burgundy vinglas och Bordeaux vinglas. Burgundy vinglas har en relativt bred skål, perfekt för att bygga upp arom. Den är även formad för att hjälpa till att rikta flödet av vinet mot spetsen på din tunga. Bordeaux vinglas däremot har en lite mindre skål. De har skapats specifikt för att användas för fylliga viner. Formen är avsedd att styra flödet av vin mot baksidan av din mun.

 

Vinglas för vitvin

För dig som älskar vitt vin kommer du att behöva ett helt annat glas än för rött vin. Det finns lite fler typer och stilar av vinglas att välja mellan. Från stora breda vinglas till långa smala champagneflöjter. Valet av vinglas har mycket att göra med den smak av vin du köper. Chardonnay som åldrats i ek, som ett exempel, borde drickas ur ett vinglas med stor skål då oxidationen förbättrar arom och smak. När man dricker ett ljusare vin, ett med en mindre skål och mun, kommer oxidationen att saka ner och hjälpa till att bevara de mer försiktiga smakerna. För att bevara smaken av vinet brukar de flesta vinglas ha en mindre mun. Det för att reducera oxidationshastigheten.

 

Vinglas för champagne

Många av oss vet nog redan hur ett champagneglas ser ut. Champagneglas har en extra lång stjälk, toppad med ett långt, smalt glas. Det här är för att hålla karboxyleringsnivåerna i champagnen på optimal nivå så länge som möjligt. Estetik är även väldigt viktigt när det kommer till formen av glaset, då den höga skålen gör att du kan titta på bubblorna som sakta klättrar sin väg till toppen av glaset medan du dricker champagnen.

De här tre glasen anses vara de allra viktigaste att kunna. Det finns så klart andra sorters vinglas, men det kommer vi inte gå in på i det här inlägget.

Så, har du de rätta glasen hemma för rätt vin?

 

vinglas