Vin och ost – visst är det en perfekt kombination?

lskar du också att sitta hemma tillsammans med vänner med några goda ostar och vin? Ja, du är inte ensam om det! Vilket vin och vilken ost man väljer beror helt och hållet på vad man gillar för smaker, men det finns ändå lite tips på vilka viner och vilka ostar som passar bäst ihop. Du kanske hittar en helt ny favorit om du vågar dig på att testa något av detta!

 

Portvin. Portvin är helt klart det bästa ostvinet – om du bara ska ha ett vin. Det går helt enkelt aldrig fel med ett portvin tillsammans med ost. Det blir helt enkelt bara så rätt med sött och rött. Om du inte är ett stort fan av rött vin så passar även halvtorrt vitt vin väldigt bra till blandade ostar. Det är bäst till Grevé, Kvibille Ädel och Prästost. Skippa dock Brie och getosten.

 

Sötma. Lite sötma sätter fart på ost- och vinkombinationen och det kan verkligen bli en helt gudomlig kombination. Ett annat bra alternativ till de flesta ostar är även en fatlagrad Chardonnay. Den enda osten Chardonnay inte riktigt passar ihop med är Kvibille Ädel. En bubblande fräsch champagne eller en frisk Sauvignon blanc är också ett bra val. Skippa dock Brie tillsammans med Sauvignon blanc och Kvibille Ädel ihop med champagne – det är inget vi rekommenderar.

 

Röda viner. Många förknippar röda viner tillsammans med ostbricka – det är ju det som gäller! Ja, alltså, egentligen så funkar väl röda viner mest tillsammans med hårdostar så som Grevé och Präst – annars så går de inte riktigt lika bra ihop med annan ost som andra viner gör.

 

Den bästa osten. Den bästa osten till vin enligt oss är helt klart Grevé och Präst! En gräddost passar bra också till de flesta viner – men det får inte den där perfekta kombinationen. Det gjorde att det mer smakade som grädde än ost efteråt.

 

Brie och getost. Dessa ostar är nog de svåraste att hitta rätt vin till. Särskilt när det kommer till Brie-osten. Men, det finns så klart! Vitt vin med bra syra passar utmärkt, så välj en god champagne, sauvignon blanc eller chardonnay.

 

Grönmögelost. Kvibille Ädel går att äta ihop med i princip alla viner utom champagne och chardonnay. Men om det hade varit en mer salt variant av grönmögelosten så behövs det ett mer sött vin för att sötman och saltet ska kombineras på rätt sätt.

Vad är då vår slutsats på det hela? Vi tycker att vitt sött vin med syra eller sött med mer alkohol är det bästa valet för en kväll med ost och vin! Testa gärna på en ny kombination nästa gång du och dina vänner ska ha en ostbricka tillsammans.