Vinlagring hemma i köket

Har du drömt om att ha en plats hemma i köket för din vinsamling? Att sätta vinflaskorna uppe på en hylla, eller inne i ett köksskåp känns inte rätt längre, och du vill ha en äkta vinlagring hemma. Då är en vinkyl eller vinlagringsskåp något som passa bra för dig! Det finns flera olika sorters vinkylar samt skåp och i olika storlekar, så det är inga problem att planera in det i köket. Dock finns det några gyllene regler som ska tänkas på för att lyckas med vinlagring.

  1. Inga vibrationer

Minimera vibrationer då det är skadligt för vinet. Det bästa för att undvika detta är att använda sig utav trähyllor då dessa absorberar vibrationer bättre än metall. Men det viktigaste är att kompressorn är utrustad med dämpare som gör den vibrationsfri. Dock är inte detta lika viktigt om du har en serveringskyl.

  1. Konstant temperatur

Det ska vara en konstant temperatur på 12 grader för lagring av vin, för då mår vinet som bäst. Det är dock OK med variationer mellan 10-14 grader. När vinet sen ska serveras så gäller det andra temperaturer, och därför kan det vara bra att ha flera olika temperaturzoner.

  1. Ingen lukt

Korken blir ofta sämre med åren, och släpper då in lukt i flaskan. Därav är det viktigt att hålla luften i vinkylen ren och fri från lukt. Det går genom att använda sig utav ett kolfilter, eller ha en bra cirkulation.

  1. Inget ljus

Ljus snabbar upp mognadsprocessen för viner, men inte på ett bra sätt. På grund av detta har äkta vinlagringsskåp alltid en solid dörr. Skulle du dock vilja ha en glasdörr, mest för utseendet skull, så måste den vara UV-skyddad. Dock så använder den riktige vinkännaren alltid en helt solid dörr. Undvik alltid ljus på insidan, men LED-ljus är OK att använda.

  1. Lämplig fuktighet

För att korken inte ska torka ut och börja läcka in luft, så är det viktigt att vinet har en fuktighet på över 50%. En äkta vinkällare ha alltid en fuktighet mellan 50-75%, då högre futkighet kan skada etiketterna. Dock är det väldigt få vinkylar som tar hand om luftfuktigheten på rätt sätt, så ett vinlagringsskåp funkar bäst för detta.