Bli en vinkonnässör med dessa 5 tips

Nu för tiden är det viktigt i sociala sammanhang att kunna lite av varje, och mat och vin är något som ofta kommer upp i samtalen. Det enda sättet att bli duktig på vin är att provsmaka så många typer av viner som möjligt, men det har så klart inte alla tid eller råd till. Men det finns tips och knep för detta att lura dig till att vem du än pratar med tror att du är en äkta vinkonnässör! Kom ihåg att det är showen som räknas – fake it till you make it.

 

  1. Grunderna

Något som kan avslöja dig direkt är hur du greppat glaset. Håller du det runt kupan så har du gjort helt fel från allra första början. Istället så ska du hålla glaset i dess skaft med två eller tre fingrar. Det går även bra att hålla glaset i dess fot, mellan tummen och pekfingret men det tyder på att du verkligen vet vad du snackar om (så du kanske ska skippa detta i alla fall första gången).

En annan viktig sak är att kunna de fem s:en. Dessa är: se, snurra, sniffa, sörpla och smaka. Dessa måste du verkligen lägga på minnet ifall du vill bli sedds om en äkta vinkonnässör.

 

  1. Använd ögonen

Du har nu lärt dig hur du ska hålla glaset, men dess innehåll då? Färgen säger mycket om ett vin, så kolla gärna färgen mot en vit bakgrund. Fylliga viner är ogenomskinliga, och lättare viner kan du i viss mån se igenom. Ett vin som går att se igenom kan du beskriva som ungdomligt, feminint osv. Ett vin som inte går att se igenom beskriver du som maskulint eller mättat. Detta gäller både röda och vita viner.

 

  1. Snurra glaset

Genom att snurra glaset så kommer vinet i kontakt med syre och öppnar sig. Du behöver inte göra detta, men det ser bättre ut för själva showen. När du håller glaset i skaftet, det lättaste sättet att hålla det på, så är det även lättare att snurra runt vinet. Men kom ihåg att även här så kan din publik se igenom dig! Om du spiller här så tyder det på att du inte vet vad du gör, eller att du är för berusad vilket inte heller är bra. Men snurra glaset medan det fortfarande står på bordet, sedan lyfter du det, tittar på vinet, luktar och smakar innan du säger vad du tycker om det.

 

  1. Sniffa, smaka, sörpla

Något som även är viktigt för viner är deras doft, så det är även passande att slänga in en kommentar om detta. Sniffa lite och om det är ett fylligt vin kan de ofta dofta av mörka bär, medan lätta viner oftast har en ton av ljusa frukter eller bär. Ört och kryddor är också imponerande att nämna.

Nu smakar du vinet. Om smaken ligger kvar länge i munnen efter att du har svalt det så är det ett gott tecken. Det handlar helt enkelt om hur koncentrerad smaken är. De allra bästa vinerna är inte de som ligger längst kvar på tungan, utan de som ligger längst kvar i huvudet.

Nu är det dags att sörpla. Ta en stor klunk och låt det ligga kvar i munnen medan du blåser upp kinderna. Rulla tungan och blunda någon sekund. Öppna ögonen, sära lite på läpparna och dra in lite luft: låt sörplandet höras och upprepa detta så många gånger det går innan du sväljer vinet. Detta gör faktiskt att smaken blir mer framträdande och lättare att analysera.

Nu är det till slut dags att säga vad du tyckte om vinet. Är vinet lätt kan du då nämna något om dess ljusa frukter och bär. Är det kraftigt så nämn något om mörka bär.

 

  1. Looken

Det är mycket av det du säger som kommer att lura din publik, men också i hur du själv ser ut. En proper klädsel och ett städat yttre ger ett bra intryck, då har du redan vunnit publiken. Är du man så kan du satsa på några exklusiva accessoarer, så som slips, klocka eller bröstnäsduk. Sådana accessoarer är lätta att hitta på hemsidor så som manfield.se. Är du kvinna så kan även du satsa på att se exklusiv ut genom att använda smycken, rött läppstift eller klocka.