Frankrike – Vinets land

Vilket land tänker du på när du tänker på vin? Många av oss tänker säkert direkt på Frankrike, och det är inte så konstigt: Frankrike kanske inte är vinets vagga, men det är hemmet för några av världens absolut kändaste viner!  

Det var romarna som började producera vin i Frankrike för ca 2000 år sedan, och många av de regionerna som de odlade på används fortfarande idag. Frankrikes vinregioner är utspridda över hela landet och klimatet och jordmån varierar mycket från region till region. Då klimatet och jordmånen skiljer sig så mycket så har det lett till att flera olika druvsorter och vinstilar har producerats, och för en riktig vinkännare är det lätt att skilja på dessa på bara smaken.  

Frankrike har faktiskt över 889 000 vinodlingar spridda över hela landet, vilket gör dem till näst störst i världen (första plast har Spanien). Det är då kanske inte så konstigt att flera väljer att göra en vinresa i just Frankrike då det finns kvalitetsvin så det räcker gott och väl till alla. Men förutom för sitt vin så är även fransmännen kända för att inte kunna (eller inte vilja) prata engelska, så om man inte redan besitter kunskaper i franska så är det en god idé att skaffa sig en grundförståelse i detta. Det går lätt att hitta gratis nätkurser för att lära sig franska, där du lätt kan lära dig att säga Le vin est bouchonné på nolltid! 

Bildkälla: champagne-booking 

Vinregioner som är ett måste att besöka:  

Alsace  

Alsace ligger i nordöstra Frankrike, och här odlas främst gröna druvsorter som producerar vita viner, så som riesling, pinot blanc, samt pinot gris. Appellationssystemet är väldigt enkelt och består av bara tre stycken appellationer.  

Bordeaux  

Bordeaux är nog en vinregion som de flesta känner till, då den sydvästra region är en av världens två mest kända vinregioner. Bordeaux är först och främst en rödvinsregion som utgör mer än 86 % av all produktion. Det finns totalt 60 appellationer i Bordeaux som är uppdelade på tre områden: den vänstra flodbanken, den högra flodbanken, och mellan flodbankerna.  

Bourgogne 

Bourgogne ligger i östra Frankrike där de dominerande druvsorterna är chardonnay och pinot noir. I den norra delen av Bourgogne produceras några av världens mest prestigefulla röda viner av druvsorten pinot noir, samt några vita viner på chardonnay.  

Champagne  

Om Bordeaux är den näst kändaste vinregionen i hela världen, så måste Champagne komma på första plats. Champagne ligger i nordöstra Frankrike och är känt för sitt mousserande vin, mer känt som champagne. Champagne har mycket hög syra, och det är balansen mellan syra och sötma som utgör vinstilen.  

Languedoc 

Denna vinregion ligger i södra Frankrike och har en historia som sträcker sig bakåt till 1800-talet. Languedoc växte fram tillsammans med järnvägen och levererade då enklare viner till huvudstaden Paris. Vinets kvalité har dock blivit bättre med tiden då enklare viner inte efterfrågas i lika stor utsträckning som det gjorde förr. Det finns totalt 19 appellationer i Languedoc.  

Loire  

Loire ligger i västra Frankrike och har totalt 86 appellationer. Här produceras vita och röda viner, samt rosé och mousserande. Om man vill kan man säga att de vita vinerna produceras i de västra och östra delarna av regionen, medan resterande viner produceras i den mittersta delen. Här produceras bland annat cabernet franc, gamay, och sauvignon blanc.  

Rhône  

Sist men inte minst har vi Rhône som ligger i sydöstra Frankrike. Här produceras främst rött vin, ungefär 80 % av all produktion går åt till att produceras röda viner. Totalt finns det 27 olika druvsorter här, och några av dessa är blå grenache och syrah, samt de gröna marsanne och viognier. Här finns det 26 appellationer.  

Provence 

Provence är en historisk provins som ligger i sydöstra Frankrike, ungefär mellan Rhône, Medelhavet och Alperna. Provence är särskilt känt för bland annat sin goda mat, sina goda viner och sina parfymer, men särskilt för deras vackra lila lavendelfält! Provence är det perfekta semestermålet då området även bjuder på vacker natur och underbara stränder. Men när det kommer till vin så är Provence Frankrikes äldsta vinproducerande region och det går att hitta hela åtta erkända appellationer inom regionen: Bandol, Bellet, Cassis, Coteaux Varois, Coteaux d’Aix-en-Provence, Côtes de Provence, Les Baux-de-Provence och Palette. Av dessa är det Côtes de Provence som står för nästan all vinproduktion i regionen, hela 75 %.  

Det finns några fler vinregioner att välja mellan, och tusentals vingårdar att frossa i. Frankrike har helt enkelt något för alla, och förtjänar att kallas för vinets land!