Något att undvika

Jag lärde mig den svåra vägen att lagring av vin kräver särskilda förutsättningar. När jag började intressera mig för ämnet så köpte jag ett enkelt vinställ som stod direkt på golvet. Allt eftersom tiden gick så började jag köpa på mig olika vinsorter. I början hade jag ingen särskilt koll på vilka viner som faktiskt gynnades av lagring, och vilka viner som var av det slag som bör drickas direkt. Iallafall så hade jag lyckats få till en någorlunda gedigen samling när jag fick för mig att öppna ett av de yngre vinerna.

Av en slump hade viner förvaras i ett av rummen som hade en ofta uppvriden golvvärme. Absurt nog så hade det resulterat i att korken på flaskan hade torkat. Nu kan jag såklart inte med absolut säkerhet säga att detta berodde på värmegolvet, eller att lutningen i stället jag hade var felaktig. Minns faktiskt inte vad det var för slags ställ. Men upplevelsen var inte särskilt angenäm. Korken smulade sig när jag öppnade vinet, och allt föll ned i flaskan. Vinets smak blev starkt präglad och jag skulle säga att det var helt odrägligt att dricka.

Sedan dess är jag väldigt noggrann med att förvara flaskorna med rätt lutning och undviker varma rum. Ska man förvara en kort tid så fungerar en vinkyl så klart perfekt. Men för långvarig förvaring måste man se över helheten. Ett rum med rätt fuktighet och bra balans i luften. Det är svårt i lägenhet. Men i hus är det något att sträva efter.