Oktoberfest

Oktoberfest är mytomspunnet. I oktober år 1810 bjöds Münchens medborgare på en stor fest för att fira det kungliga äktenskapet mellan kronprinsen Ludvig, sedermera Ludvig I av Bayern, och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Sedan dess har det kommit att bli världens största folkfest. Begreppet folkfest åsyftar just en tillställning för samtliga samhällsklasser. I modern tid har oktoberfest kommit att associeras mycket med öl och folkdräkter.

 

man-oktoberfest

Den vanligt förekommande klädseln under festivalen är lederhosen för män och dirndl för kvinnor. Dessa är båda traditionella kläder från Bavaria, Österrike och södra Tyrolen. Det är därför de ofta kallas för tyrolerkostymer. Lederhosen användes ursprungligen som arbetskläder. De är korta läderbyxor som ibland hålls upp av hängslen. Dirndl är en dress bestående av blues, klänning och ibland förkläde.

kvinna-oktoberfestklader

 

För den vill fira en äkta oktoberfest är det viktigt att komma ihåg ett antal saker.

  • Om du dricker öl så måste den vara vara bryggd i enlighet med reinheitsgebot. Det ställer särskilda kvalitetskrav och huvudingredienserna får endast utgöras av malt, humle och vatten. Säkrast kan vara att köpa de särskilda oktoberfest-öl som årligen lanseras. Är man extra nitiskt bör man hålla sig till öl framställt av något av bryggerierna augustiner-bräu, hacker-pschorr-bräu, löwenbräu, paulaner, spatenbräu eller staatliches hofbräu-münchen som samtliga är belägna i München.
  • Se till att klädseln följer traditionerna. Lederhosen ska bäras med stolthet. Vid minsta inslag av självmedvetenhet så fallerar helheten. Det räcker med en sekunds tvekan för att ett par stiliga lederhosen ska förvandlas till slappa läderbyxor.
  • Dirndl är inte bara en dress utan även ett sätt att kommunicera. Lägg noggrant märke till knuten ovanför förklädet. Om knuten sitter på bärarens vänstra sida så signalerar det att personen är singel medans en knut på bärarens högra sida visar att personen är i ett förhållande. En knut som istället sitter i mitten på framsidan visar att personen är oskuld. Ser man en knut på baksidan så förtäljer det att personen är frånskild och kanske till och med sörjer.

 

Fotokällor Oktoberfestkläder: festli.se och party.se