Om att brygga vin

Det lustiga med att bedriva en blogg som fokuserar på viner i alla dess former och ämnen kring hur man hanterar vin, vilket vin man ska ha till maten, hälsoeffekter av vin, och så vidare, är att det ännu så länge inte kommit till ett blogginlägg som detaljerar konsten i att tillverka gott, fint vin och hur man som privatperson kan göra det själv. Undertecknad har många vänner och bekanta som har försökt sig på att brygga öl och mjöd på egen hand, men inte just vin. Så vad krävs egentligen? Vin borde inte vara svårt att få till eftersom civilisationer har druckit vin sedan antiken.

Det stämmer, vin är inte svårt att göra. Det handlar om en relativt enkel process som i korta ordalag går till på följande sätt:

  • Ha vindruvor av något slag
  • Ha jäst
  • Kombinera druvan och jästen
  • Tillåt dem att beblanda sig i en miljö som är till fördel för jästen
  • Jäsningen är ett faktum.

Svårare än så är det faktiskt inte. Kruxet är att få till jäsningen genom att vänta, vilket är en akilleshäl för väldigt många människor. Och det är förmodligen där det oftast går fel. Samtidigt handlar det ofta också om huruvida vindruvorna och jästen i sig håller god kvalité, och i vilken miljö man befinner sig. Det finns en anledning till varför det finns specifika, världsberömda vintillverkare och -områden.

Dessvärre är vi inte först på bollen om att prata om att tillverka vin, därför tänkte vi på Vinstocken att vi gör internet en tjänst och ledsagar vår publik till ypperliga guider som redan går igenom vintillverkning på ett detaljerat vis – här kan du till exempel läsa om hur du tillverkar vin.

Det vi tänker säga dock är att utrustningen och förberedelserna kan lägga grunden för hobbyister. Därför rekommenderar vi, om du känner dig sugen på att göra och brygga vin, att du surfar in på pgw.se och hittar utrustning som passar just dina förutsättningar – då kan det inte slå fel. Vi har använt PGW sedan tidigare och kan enbart lovorda deras kvalitetsprodukter samt utmärkta service.