Vintips till våra mest älskade högtider

Ett gott vin går att avnjuta vilken tid och dag som helst på året, så då tycker vi så klart att vin är en självklarhet att servera tillsammans med maten på våra mest älskade högtider! De högtider vi ska fokusera på idag är påsken, midsommar och julen.

Vintips till påsken

Påsken är fylld av flera goda smaker och öppnar upp till flera möjligheter att dricka ett gott glas vin. På påskbordet dukas det upp med återkommande smaker för högtider, till exempel sill och ägg, men även lammstek som kanske är lite mer riktat mot just påsken. Men vin till ägg kan lätt ge en metallisk smak, och sill och vin – funkar det verkligen? Vilket fin passar till lammsteken? Här är några av de viner som vi rekommenderar att servera till den traditionella påskmaten:

  • Mega Zin Zinfandel. Ett härligt rött vin med tonar av kaffe, choklad och vanilj. Ett amerikanskt vin som passar utmärkt till lammsteken! En flaska innehåller 1 liter och räcker därför till flera glas – perfekt att bjuda på!
  • Pasqua Morago Appassimento. Ytterligare ett rött vin som passar utmärkt till ljust kött, så som lamm. Vinet kommer från Italien och utvinns från druvorna Merlot och Corvina. Ett utmärkt vin att ha till påskmaten, det låter ju till och med lite som “påsk” på namnet – Pasqua …
  • Baron De Ley Varietales Graciano. Rött vin är det vinet som ska serveras på påskbordet, då även denna rekommendation är av den röda varianten. Detta är ett mjukt och fruktigt vin från druvan Graciano och av en eldig karaktär. Även detta passar utmärkt till lamm.

 

Vintips till midsommar

Maten som serveras till midsommar är väldigt lik den som återfinns på julbordet och påsken, men med en aning fräschare touch. Smakerna som finns här är sill, lax, ägg, jordgubbstårta och så klart – grillat. Till detta dricker vi väldigt gärna snaps, och en och annan snapsvisa hörs från trädgårdarna runtom i landet. Men det är inte alla som gillar snaps och som hellre dricker vin, och vad ska man då välja? Vi rekommenderar dessa:

  • Fernand Engels Crémant D´Alsace Brut. Ett riktigt trevligt bubbel som passar som fördrink på midsommar! Bubblet är friskt och fruktigt, och har fina bubblor. Dessutom är det ekologiskt.
  • Furmint Barrique. Ett vitt vin som är lite matigare och fylligare, vilket gör att det funkar utmärkt till ljusare kött, som lax och köttbullar. Funkar även bra ihop med fräscha sallader, till exempel grekisk sallad, då dess höga syra klarar av en vinägerdressing utan att kännas sötaktig. Funkar även till grillat. Ja, det funkar helt enkelt till allt till midsommarmiddagen!
  • Apple Ice Wine Åkerö. Till jordgubbstårtan rekommenderar vi ett väl kylt isvin från Södermanland, Sverige. Detta isvin är sött med en fruktig smak med inslag av vinteräpplen, aprikos, lönnsirap, citrus och örter. Och vad passar inte bättre än smaker från Sverige på midsommar?

Bildkälla: Alt.dk

Vintips till julen

Under de mörkaste dagarna i december så samlas vi för att umgås tillsammans med vänner och familj, avslutar årets jobb, och rundar av det gångna året. Den här tiden på året nalkas lite kryddigare smaker och drycker, och många av oss tar oss säkert en liten glögg efter jobbet och på helgerna. Precis som på midsommar så snapsas det friskt på julbordet, men återigen så finns det nog många av oss som hellre avnjuter ett gott glas vin. Då ska du testa något av dessa:

  • Mont-Redon Réserve Rouge. Ett fruktigt och kryddigt rött vin från Frankrike, med tonar av hallon, björnbär, svartpeppar och rosmarin. Detta röda vin passar utmärkt ihop med de klassiska köttbullarna och all god kål som dukas upp på julbordet.
  • Morgon 2016, Georges Dubeouf Beaujolais. Ännu ett utsökt rött vin från Frankrike. Detta vin har en ungdomlig smak av hallon, öret och lakrits och passar ihop med småvarmt och grönsaksrätter, till exempel brysselkål.
  • Jean Biecher Pinot Gris. För de som hellre dricker vitt så rekommenderar vi denna Pinot Gris från Frankrike som är ett fruktigt vin med inslag av päron och örter. Det här vinet passar till det mesta som finns på ett julbord och är därför det perfekta vita vinet som du kan servera dina gäster.